Cinemax
Schedule Shows Search
Д-р Стрейнджлав или как престанах да се страхувам и обикнах атомната бомбаDR. STRANGELOVE OR: HOW I LEARNED TO STOP WORRYING AND LOVE THE BOMB
1964 | 91 Минути | комедия, сатира
Режисьор: Stanley Kubrick
с участието на: Peter Sellers, George C. Scott, Sterling Hayden, Keenan Wynn, Slim Pickens
(12+); САЩ; Генерал от американските ВВС полудява и издава заповед за ядрена атака срещу Съветския съюз. За да предотвратят гибелта на човечеството, американският президент и руския премиер трябва бързо да измислят решение.
В тази черна комедия на Стенли Кубрик за просмуканите от параноя години на студената война, генералът от американските военновъздушни сили Джак Рипър неочаквано за всички издава заповед за ядрена атака срещу Съветския съюз. Неговата постъпка задейства тайно руско супероръжие, което автоматично да отвърне на атаката. Американският президент Мъфли с малко помощ от британския капитан Лайънъл Мандрейк няма друг избор освен да се опита да убеди вечно пияния съветски премиер, че става дума не за истинска война, а за допусната от американските военни тъпа грешка. Проблемът е, че главният съветник на президента е д-р Стрейнджлав – луд учен, служил на нацистите, който има съвсем други планове за нов световен ред.